A tanárok dolga

Forrás: Fortepan / Mussa Gymma Réka

Mélységes mély a múltnak kútja – a viszont.hu ebből mereget, hogy segítsen válaszokat találni a ma kérdéseire. Itt van mindjárt az iskola, ahol a gyermekeink, unokáink sorsa dőlhet el. Egyetérthetünk azzal, amit napjainkban diákok sokasága skandál: ha nincs tanár, nincs jövő! Nézzük csak mit írt erről Ady Endre bő száz évvel ezelőtt, hátha segít jobban megérteni a mai helyzetet!

“Van Ausztria és van pénz és nincs Magyarország és nincs pénz. És ha sztrájkkal, amerikázással s nem tudom mivel fenyegetőznek e szegény tanárok, annál rosszabb. Örülnek a szülők, a nebulók s legjobban örül a hivatalos Magyarország mai képviselete, melynek nem érdeke, hogy a tanárok jó tanárok legyenek. Gazember az, aki korának legminimálisabban kifundált eszméit legminimálisabban meg nem érti. Én értem, hogy Magyarországon föl lehet rúgni a tanárságot, mert bajt csinál, mert kultúrát csinál, de ami gaz, az Középsőt Kelet-Európában is gaz marad s az ember mégis csak mindenütt: ember.” 

Részlet Ady Endre: A tanárok dolga c. írásából. Nyugat 1910. 22. sz. 1663 o.

Bizonyára Ön is gondolkodott már azon, hogy ki találja ki a szavakat? Itt van például a robot szó amit Karel Capek cseh író talált ki, egy húszas évekből származó regényében írta le először. „Robot” a szláv nyelvekben munkát, gyakran kényszerből végzett munkát jelent – valószínűleg innen az ötlet (Работа – ha még rémlik az egykor kötelező oroszt tanult idősebbeknek). Innen került át az angolba, majd onnan terjedt tovább az egész világban. Dési János nagyszerű írásában még sok ennél is érdekesebb szófejtést találhat.

Távol álljon tőlünk, hogy a mára elterjedt távgyógyítók közé soroljuk magunkat, de valamire azért felhívjuk a figyelmét: ha Ön tudja magáról, hogy tehetséges abban, amit csinál, mégis úgy érzi, hogy nem érdemli meg mindazt, amit elért? Akkor Ön egy imposztor…szindrómás. A diagnózis további részleteit Adamik Zsolt pontosítja: Le fogok bukni!

Biztosan jelent valamit, hogy ha arra kérjük az embereket, hogy ha gondolkodás nélkül mondják ki az első szót ami eszükbe jut ha azt hallják, hogy „elszáll”, akkor legtöbben azzal folytatják, hogy „az árak”. Másoknak az jut eszébe, hogy „…az agya.” De mi most oldschool módon a repülésre gondolunk inkább ugyanis közismert tény, és Greta Thurnbergen kívül is sokan hivatkoznak rá: a tömeges repülőgépes utazásoknak és a légi teherszállításnak, amelyek globálissá vált modern életünknek mindennapi velejárói, igen súlyos környezetszennyező hatásai is vannak. Tardos János írása arra válaszol, hogy lehet-e tisztán repülni?

Olvastuk, hogy november hónapban 40%-kal kevesebb gázt fogyasztottunk mi magyar polgárok, mint egy évvel ezelőtt. Ennek kb. fele köszönhető a takarékosságunknak, másik fele pedig az elmúlt évszázadok legmelegebb október-novemberének. Egyre kevesebbszer fogunk itthon havat látni, ezért aki pl. síelni akar annak egyre messzebbre, egyre magasabbra kell utaznia. Nem az ördög falrafestése hanem reális előrelátás, ha felkészülünk arra a szerencsére csak elhanyagolhatóan kicsi, de mégse nulla valószínűséggel bekövetkező eseményre, ha mi is találkoznánk egy lavinával. Egyszer az életben ezért mindenkinek érdemes végiggondolnia, hogy mi a teendő lavinaveszély idején? Szászi Júliától most megtudhatja.

Elolvastad a Hétvégi menedéket? Akkor gondold végig, hogy kik a barátaid, rokonaid, régi jó ellenségeid és oszd meg velük! Aztán pedig iratkozz fel !

Értesülj a Viszont.hu legfrissebb híreiről!

Ha biztosan látni szeretnéd a viszont.hu posztjait,

1. akkor a Facebook oldalon a fej részben klikkelj a jobb oldali három pontra!

2. Ekkor megjelenik egy legördülő menü, ahol a “Követési beállítások”-ra kell kattintani,

3. itt pedig a “Kedvencek”-re, végül legalul a kék “Frissítés” gombra és ezzel kész!

Ezután a posztjaink a hírfolyamodon feljebb fognak megjelenni és nem maradsz le róluk. Köszönjük, ha így teszel, ezzel nagyon sokat segítesz nekünk! Cserébe ígérjük, hogy a korábbiaknál is érdekesebb írásokkal fogsz találkozni! 

Mennyire tetszett Önnek ez a cikk?

Kattintson a csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a cikket.